Besökare

måndag, april 30, 2012

Valborg

Det har varit en lugn valborg med massor av mys och kärlek. Jag, Julian, Minoe och Fanny gick och tittade på brasan, tog lite lotter och träffade lite vänner. Det va supertrevligt och Julian var supernöjd :)

Hemma så sov Liam och Neo efter en lång dag med massor av lek och bus med moster.

Väl hemma igen så blev det lite glass och sen stupade Julian i säng, nu ropar kudden på mig.

Blir lite längre inlägg imorgon då jag har några funderingar? Hmm...

Godnatt och sov gott

Ps. Linda du är BÄST!! ;)

Dags att tänka på sig själv...

Måndag idag, har hämtat upp min lillasyster på centralen, alldeles för länge sen vi sågs. Så skönt att ha henne här och bara rå om  henne. Ikväll blir det god mat och massa mys. Julian vill prompt gå till brasan och titta så vi får väl göra det, för hans skull. Själv tycker jag att det kvittar :)

Veckan är fullspäckad av möten och roliga händelser, fullt ös som vanligt.
Köpte mig ett gymkort igår, nu är det dags att sätta fart och få tillbaka sitt riktiga jag. Stenhård träning och bra kost blir det nu framöver. Jag är sååå taggad och sporrad till max.
Införskaffade nya träningkläder igår så nu drar jag igång, se upp!!!

Dags att tänka lite på mig själv, får inte glömma bort att jag också måste få må bra. Jag mår visserligen jättebra men allting kan ju finslipas ;)

Mycket att göra i veckan men det lugnar nog ner sig snart, kanske, eller.... inte. (måste ju vara positiv)

Glöm inte bort att tala om vad ni tycker och tänker, det kan vara försent fortare än vad man tror och ta vara på alla bra människor ni har omkring er :)


Puss på er :)

lördag, april 28, 2012

Lite tankar... ;)

Hej och hå... nu är jag tillbaka igen.

Igår så sov Liam och Minoe hos sin gudmor då jag skulle ut på annat håll och ha lite egentid, lite tid att bara få vara Cecilia. Innan jag skulle iväg så fick Julian och Neo äta på McDonalds. Jag hade en rolig kväll med nära och kära. Känner att jag behöver lite mer av det, bara få tänka på annat och slappna av från alla måsten och krav.






Idag har det varit full rulle från morgon till kväll. Fotbollsträning imorse för Julian, har tycker det är så kul och går in för det till 110%. Neo och jag satt på gräset och åt korv och dricka. Myspys. Efter det så mötte vi upp världens bästa Linda (Minoe och Liam) för att sedan gå till trafiksäkerhetsdagen i centrum. Där fanns brandbilar, polisbilar, ambulans, hoppborg och lite smakprov på olika attraktioner från leklandet Kaatach. En mysig dag för barnen, sen gick vi hem och åt lite lunch. (Liam tycker det är jobbigt när det blir för mycket folk och för rörigt så det blev bara en kort stund innan han ville gå hem)





På eftermiddagen har jag shoppat lite och fikat med världens bästa Linda. Det är alltid lika mysigt att träffas och prata av sig lite. En superkompis som alltid finns där oavsett vad :) Du är guld värd Linda! ;)

Efter lite mat i magen så har jag varit ute på en långpromenad, så skönt och avkopplande. Bara få rensa huvudet lite. Det finns en sak som jag inte riktigt får kontroll på, tvekar och velar. Skulle behöva veta lite mer och få lite raka svar men det kanske löser sig eller så bara struntar jag i det. Hmmm, kan bli intressant. Har inte riktigt bestämt mig ännu.

Ha ha ha, livet är underbart, ta vara på varje sekund och bara njut men framförallt så ta vara på dom som verkligen betyder något för dig, dom som finns där och stöttar. Dom som får dig att le och dom som du trivs tillsammans med. Dom människor som vill dig väl, och lek inte med andra människor och deras känslor.





Ha en bra lördag, själv ska jag äta godis och "busa lite" ;)

fredag, april 27, 2012

SPÄNNANDE

Det har varit ett par intensiva dagar (veckor) med Liam nu, dålig sömn och många jobbiga utbrott. Och då kommer hon som alltid finns där och lyfter upp allting för mig så jag kan få "andas lite". Ikväll ska jag bara tänka på mig själv och försöka släppa alla "måsten" för en stund. Bara få vara Cecilia.

Pratade med Liams läkare nu på morgon så nu ska vi dit nästa vecka och få prata om hans sömn och få lite hjälp så vi kan få en mer fungerande vardag. Imorse åt han fil och flingor (jag var så glad), han hoppade och skuttade (va lite arg på storebror) men annars en supermorgon trots att han gick upp 04:20.

Trött, nä inte jag heller. Jag går på rutin just nu, orkar varken känna efter eller tänka på det just nu.

Känner mig glad med massor av härliga vårkänslor i kroppen :)

Njut av värmen och och solen och gör något mysigt, för det ska jag göra ;)

Kram på er

onsdag, april 25, 2012

En bra dag ;)

Idag har jag varit på autismcenter och fått så mycket information att det sprutar ut ur öronen. Fick träffa en fantastisk kvinna som dessutom hade lite humor. Väldigt lättsam och trevlig. Vi ska gå en "första steget" kurs där man får träffa andra föräldrar vid tre tillfällen och få information om just autism för små barn över lag. Alla är olika och allt arbete blir induviduellanpassat till Liam sen.
Mellan dessa träffar så blir det hemuppgifter att jobba med för Liam.

Efter det så ska Liams dagmamma och resurs gå på en heldagskurs, sen blir det sommarlov innan allting drar igång på "allvar". Då blir det en induviduell plan för hur Liams arbete ska se ut och anpassas efter honom. Det är mycket information och mycket att ta in, men jag känner att jag är väldigt positivt inställd. Även om det är jobbigt och svårt med alla utmaningar och alla jobbiga situationer så är det så skönt när man får rätt information och rätt verktyg att jobba med. Känns som att det kommer bli bra det här.

Liam har väldiga problem på nätterna, han sover oregelbundet och vaknar oftare och oftare. Men jag pratade med hans läkare så nu ska vi få hjälp med det också, så det känns som att allt har kommit igång nu och man är i rullning. Positivt men med mycket funderingar och frågor.

Liam är nu bättre och har haft en extra dag hemma idag, Neo och Minoe har varit hos Lena och busat. Det går så bra med Minoe, hon är så trygg. Inskolad och klar. Julian har haft en bra dag i skolan.

Ikväll blir det ett varmt bad och sen lite te och en bra film.
Imorgon är det fullt på schemat igen :)

Tack för alla som läser min blogg :) KRAM!

Härlig dag...

Solen skiner och fåglarna kvittrar. Barnen är glada och jag är på språng. Härlig onsdag med mycket på schemat som vanligt. Blir en härlig dag!
nu iväg till autismcenter för ett första möte, känns bra idag. Jag är förväntas full.

Ha en underbar dag alla där ute. Själv har jag massa pirr i magen :)

Kramen!

tisdag, april 24, 2012

Vad gör man?

Idag har det varit en rolig dag för barnen, jag, Neo och Minoe har med Lena och alla barn varit på Kaatach idag. Det är ett stort lekland med bla elbilar som man får köra. Väldigt uppskattat av barnen. Så idag har det lekts affär, byggts med klossar, åkt bilar och massa annat skoj.Det är så kul för mitt i allt stoj där ljudnivån är på topp, som det alltid är på lekland så ligger det 10 barn och sover gott.
Det har varit en intensiv dag, solen ligger på precis vid leklandet och det blir så varmt och instängt. Toppade det hela med lite städning efter middagen så nu är jag lite trött faktiskt.

 Matdags och massa stoj :)


Sen är det dags att sova lite middag :)


Liam har varit med morfar och sovit halva dagen, han är så låg. Har inte ätit något och druckit dåligt. Han och Julian har tittar på film och myst och nu sover prinsarna. Han är inte alls pigg...

Imorgon är det dags för autistcenter :) ska bli såå skönt samtidigt som det är lite läskigt. Har egentligen ingen aning om vad som väntar oss framöver. Idag har jag känt mig som en misslyckad mamma, kunde jag gjort något annorlunda? Att Liam har svårigheter, en diagnos. Allt känns som ett enda stort misslyckande, en sorg i hjärtat. Tror min "chock" börjar att lägga sig och jag börjar förstå att min son faktiskt inte är som alla andra. Att han har ett funktionshinder, det är en stor sorg och jag oroar mig varje dag, varje natt. Sover ganska oroligt just nu. Försöker hålla humöret, men jag känner att jag är skör och väldigt mottaglig just nu. Känner mig ledsen då jag faktiskt bär på en stor sorg. Ingen vill ha svårigheter och vara annorlunda, man vill passa in och vara "en" i gruppen/gänget, inte utanför. Det är så lätt att få den där stämpeln att vara den som bråkar och förstör,den som aldrig får vara med. Skolans "värsting"!

Finaste pojkarna ;)

Jag var på utvecklingssamtal i morse med Julian. Julian går i en 6-års verksamhet, dom är 54 barn fördelade på tre grupper, 14 tjejer och 50 killar. Han har inga problem på lektionerna, han jobbar på men byter aktivitet när det blir jobbigt eller svårt. Han är ganska pratig och lyssnar inte alltid på sina lärare. Sen han började på 6-års så har det varit en del konflikter med kompisar men det har nu blivit "lite bättre", numera så så slår han sina kompisar oprovocerat istället. Jag fick reda på detta häromdagen, och då nästan ett helt läsår gått. Så nu ska jag ha ett möte i nästa vecka med hans lärare.

 Hemma så är han otrevlig, arg, allting är NEJ! (även bra och roliga saker är NEJ!) Allting är 1000ggr värre hemma innanför våra väggar, men när vi är ute på massa skoj så är detta vardag och förekommer alltid. Det är inte vanlig trots utan han har haft en "negativ" inställning sen han var liten och det har liksom aldrig "gått över" som vissa perioder kan göra. När en uppgift eller sak blir svår så får han panik, börjar gråta som sedan går över till ilska och utbrott. Han har sömnsvårigheter, ropar efter mig på kvällarna och somnar efter 2-2,5 timme. VARJE KVÄLL! Vaknar på natten och vill komma in till mig. Jag är jätteorolig. Vad bör jag göra?

Jag blir ledsen och känner att jag både blir ledsen och väldigt frustrerad!!!

Nu blire det te och en bra film.
Något glädjande är iallfall att Tyresö vann över Malmö med 2-0 :) Jiippi ;)

Godnatt!

LIAM SJUK

Liam har haft en ovanligt orolig natt med jättehög feber, nu ligger han i soffan och tittar på Starwars. Mammas lillprins är sjuk, och just idag när vi ska till Kaatach, leklandet med Lena och alla kompisar :(
Men det går fler tåg som tur är... Han får ha en morfardag medans jag ska gå på utvecklingsamtal med Julian och sen åka till leklandet med Neo och Minoe. Som tar är har jag inte sagt något till Liam så det blev ingen katastrof i morse, bara en ovanligt lugn morgon med massa mys i soffan.



Nu blir det frukost och sen kan man börja denna dag :)
Njut i solen idag alla fina...

måndag, april 23, 2012

LIAM SJUK :(

Liam är aldrig sjuk, har klarat sig väldigt bra efter det han fyllde 2år. När han var liten hade han mycket öroninflammationer, luftvägsinfektioner och andra infektioner.

Mammas lilla prins kom upp för en halvtimme och var såå ledsen och såå varm, 39,8. Nu ligger han nerbäddad i soffan och fryser, han mår inge bra alls lillprinsen :(

Hoppas på att natten blir okej ändå..

Hoppas på att detta går över fort
Kramen :)


Älskar detta kort på Julian och Liam, KÄRLEK <3

MYCKET GJORT

Idag har det hänt massor känns det som. Fick nys om ett jobb från en kompis som jag sökte idag, känns jätteläskigt faktiskt men ändå jättebra. Tack Åsa ;)  Kom på mig själv idag om att jag faktiskt mår rätt bra ändå, visst är det jobbigt men nu börjar alla pusselbitar falla på sin plats. Vi ska dra igång allt på autismcenter på onsdag, vårat LSS stöd är snart klart, resursstöd till Liam är sökt och jag har den rätta för jobbet, någon som jag vet passar som handen i hansken. (Återkommer när allt är klart) det kommer bli så otroligt bra med allt för Liam.
Tack alla underbara människor som bryr sig, engagerar sig och finns där för oss, med eran hjälp känns livet lite lättare att leva :) Det är otroligt egentligen vilka fina människor man har omkring sig.

Idag har det inhandlats skor, stövlar och regnkläder. Kom på att mina pojkar vuxit under vintern så det var bara att köpa nytt :) Blev några byxor och lite strumpor också. Nu är det bara jag som ska försöka hitta lite nytt till mig också, men det får bli en annan dag :)

Från det ena till det andra. Tycker att Liam har börjat sparkas och slåss mycket mer än tidigare, får fler raseriutbrott. Maten har vänt och han äter jättedåligt. Känner mig lite frustrerad då han är väldigt trött på em och inte orkar någonting alls :( Har ni några förslag på vad jag kan hitta på? Det är jobbigt och tufft men all kärlek och den snälla och goa kille han är får mig alltid att le och se det positiva. Idag försvarade han sin lillasyster när lillebror bråkade med henne. Vilken hjälte han är Liam, han tycker inte om orättvisor eller när någon är dum eller elaka mot varandra.

Julian har också en tuff period nu, Liam slukar så mycket tid att han känner sig åsidosatt, lite utanför tror jag. Han söker uppmärksamhet på dumma sätt och jag blir så ledsen. Försöker ge honom så mycket ensamtid jag bara kan och vill inte att ska känna så. Vi gör saker tillsammans bara han och jag, han följer med mig och vi har mysigt. Men jag vet inte det löser sig nog, kanske oroar mig i onödan.

Nu ska jag lägga barnen och ta mig en god kopp te.
Kärlek till alla ni bästa :)






Läsning

Såg på nyhetsmorgon och det pratades om högläsning för barn, det börjar att minska. Väldigt skrämmande tycker jag. Bara 35% läser för sina barn. Det är jätteviktigt att man läser för sina barn, pratar om bilder och bokens budskap. Att man fångar upp barnens fantasi och spånar vidare på det. Just nu är jag mammaledig men när jag jobbar med barn och vi läser böcker så brukar vi läsa en bok och efter att vi pratat om den och barnen har fått berätta och om sina tankar och funderingar så kan man enkelt låta barnen spinna vidare och rita om vad som händer sen, om boken eller något speciellt dom tyckte om i boken. Utveckla läsandet, göra egna sagor. Böcker är viktiga för barn och att läsa för barnen betyder så mycket i många olika syften.

För barn med autism så är det extra viktigt med läsning, det kan göra stor skillnad.
Lite tips på böcker för barn med autism:

http://www.hattenforlag.se/
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186911171
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=8763701111 och
http://shop.alltforforaldrar.se/ljudbok-toy-story-3.html
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1405247614

Så gå till biblioteket och låna böcker och läs mera, låt fantasin flöda :)




Stressa mindre

Barn idag är otroligt stressade, har höga krav och mål. Äter dåligt och helgerna är fullspäckade med aktiviteter och annat. När ska barn bara få vara, inte ut och fara och flänga hela tiden, tider som ska passas och deadliner som ska hinnas i tid. Det är så mycket krav och förväntningar på dagens barn och ungdomar (även på oss vuxna) man ska nå upp till en viss nivå annars är man inte tillräckligt "bra". Man ska hela tiden passa in och anpassa sig för att få vara delaktig i saker och ting. Tänk att bara få vara sig själv och inte tänka så mycket om vad andra tycker och tänker. Sluta stressa!

Ha en bra dag :)

www.dn.se

Idag har vi en dag då vi bara är, bara tar dagen som den kommer och gör det som faller oss in :)
Mina barn har sånna dagar hos sin dagmamma också och det är superviktigt tycker jag :)





söndag, april 22, 2012

Trött, trött och trött ;)

Idag har det varit full rulle här hemma, handlat och fyllt på, kalas för Julian och matlagning såklart. Däremellan har det varit "fullt ös medvetslös". Massa bus, skratt och lek. Nu har barnen duschat och klippt naglar och allt därtill. Imorgon är det en ny vecka med massor av saker på schemat,fullspäckat som vanligt. Liam har sin lediga måndag med mamma och då ska vi hitta på något roligt. Mycket nytt och spännande blir det den här veckan.

Igår hade vi en fantastisk dag med bus på lekland, trevligt sällskap och på kvällen vart det massa mys. Hade en supertrevlig dag och kväll :) Blev inte så många timmars sömn inatt så jag är minst sagt lite trött :) Nu ska snart barnen sova och jag ska dricka lite te och kolla på någon bra film.

Orkar inte skriva mer nu men jag är snart tillbaks :)
Kramar till er alla ;)

lördag, april 21, 2012

Lördag...

Nu har vi varit på fotbollsträning och Julian fullkommligt älskar att spela, han känner sig så fri och glad. Fick en jättetrevlig pratstund med en gammal kompis som jag inte träffat på länge, så himla trevligt :) Det är kul att se alla goa killar som kämpar på planen. Det va lite kallt ett tag men sen kom solen och värmde upp. Är stolt över Julian, det här är verkligen hans sport. Ögonen glittrar på honom. På planen bredvid hade damerna träningsmatch med Marta i spetsen såklart, en riktig stjärna.



Liam har en bra dag än sålänge, lite trött men ändå ok. Idag är det starwars gubbarna som gäller, han byter svärd och kollar in alla i minsta detalj. Ingen får störa eller röra hans gubbar och rymdskepp. Samtidigt så rullar en starwars film i  hans rum, den filmen som han har sett 170ggr ssåklart :) Men det är Liam och så vill han ha det, och då blir allting bäst.Nu är det tydligen starwars på DS också. Behöver jag säga att hans specialintresse är starwars, han andas starwars. Gud va jag älskar min prins.



Nu har vi käkat lunch och Neo ska sova om en stund, själv ska jag dra med mina stora barn på lite skoj idag. Jag älskar när Jennifer är här och  pojkarna är så glada. Det blir extra mycket mys och skoj då. Vi ska ha en rolig dag idag. 

Imorgon är det kalas, fullspäckad helg. Fast det är kul tycker jag.

Hej hopp :)

Fotbollsdebut

Vaknade 07:15 idag och konstaterade att jag fått sovmorgon. Det händer inte så ofta men det var behövligt. Utvilad och pigg så har vi nu ätit frukost och hunnit med en dusch också :) En bra morgon med massor av skratt, snart blir det vallen med Julian och hans första fotbollsträning :) Jag kan tala om att jag har en laddad kille som stog redo 07:20 i morse fullt påklädd. Mammas kille. Ska bli kul att få se honom få spela lite idag. Sen får vi se vad dagen mer har att bjuda på :)

Massor av kramar till er alla :)



fredag, april 20, 2012

FREDAGSMYS

Idag tog jag mina pojkar och åkte in till stan. Vi tittade lite i affärer, leksaksaffären såklart, så nu kan jag varenda gubbe i starwars. Sen hann vi med att inhandla fotbollsskor till Julians debut imorgon :) Det är viktigt med att allt ska vara perfekt då.
Efter det hämtade vi ut biljetterna till bion vi skulle se, PIRATER. Superrolig film med massor av skratt och spänning. Liam satt med sitt godis och sina chips i en halvtimme sen va han trött och ville spela på min telefon istället, så växlande han sista timmen av filmen mellan telefon och film. Men han var ju såå duktig, och Julian satt som klister och tittade. Mina pojkar. Mysdag med mamma :)

                                            Bästa killarna ;)


Liam va jättetrött efter filmen,  och när han är trött så blir det inte så bra, men i tog oss hem och väl där så vilade han sig i sin säng och tittade på starwars.

Lillskruttan har varit hos sin Lena hela dagen och hon är så duktig, så trygg och sen har hon så bra kompisar där, minisessan.



Puss och kram på er alla :)

TANDLÄKAREN

Hittade en bra länk igår för alla som ska gå till tandläkaren med sina barn som har ett funktionshinder:

https://medlem.foreningssupport.se/RFA/uploads/skane/Tips.tandlakarbesok.pdf

torsdag, april 19, 2012

Lite tankar...

Livet är bra orättvist. Varför kan inte alla människor bara acceptera varandra och sluta döma. Varför blir vissa människor populära och åker på en räkmacka genom livet medans andra människor får kämpa och kämpa, ett steg fram och två tillbaka många gånger. Allt från att lyckas i skolan till att få vara med i gruppen, att vara vara någon, att synas. Att få ha någon att kunna prata med och någon som finns där och lyssnar. Jag är lyckligt lottad som har dom bästa omkring mig men jag skulle göra vad som helst för att min son med sitt funktionshinder ska slippa stöta på problem och svårigheter i framtiden. Jag skulle helst av allt vilja lyfta upp honom och "rädda" honom från allt ont och elakt som finns. Framför allt allt negativt som finns när man har en diagnos, ett funktionshinder.


                                                       Mammas hjärta
Jag älskar alla mina barn lika mycket och försöker verkligen ge alla den tid som dom behöver, men det är ett pussel att få ihop, och det är inte alltid dagen blir som man tänkt sig. Idag var det en sån dag, en dålig dag för Liam helt enkelt :( Dagen har bestått av utbrott, slag och aggressioner. Samt väldigt dåligt med mat för Liam, har har inte ätit mycket alls, ingenting har passat honom idag, så har det varit ett tag nu, framförallt hemma :(

                                               Dom bästa :)

Jag är trött idag, känner att jag skulle kunna somna stående men nu ska barnen duscha och läggas sen ska jag nog stänga mina ögon för idag.  Vissa dagar är bättre än andra och tvärtom. Ska samla ny kraft och energi i natt och sen är det en  ny dag imorgon med massor av bus med Liam och Julian. En riktigt mysig dag ser jag fram emot :)

Nä, nu blir det lite te :) Kramiz

onsdag, april 18, 2012

KURS

Vaknade i morse och dagen var redan fullspäckad :)

Minoe skulle idag vara hos sin dagmamma hela dagen själv utan mig då jag skulle åka på kurs.
Allting gick jättebra, så nu är hon inskolad och klar :) Lillskruttan har blivit stora tjejen, fast hon är våran lilla minidocka ändå.

                                              Västen är lite stor, hon har lite att växa i :)


Jag va som sagt på kurs idag, såå himla bra, kan varmt rekommenderas till alla att gå och lyssna på en rolig och väldigt erfaren föreläsare. Så fantastiskt inspirerande och bra. Jag förstår och har nu fått inblick i hur Liam fungerar och hur han kan tänka. Jag fick handledning i hur jag kan styra och agera i svåra situationer. En självutlämnande och humoristisk föreläsning med väldigt mycket allvar.

Det serverades fika i pauserna och vi fick Biff a´la lindström till lunch.

                                                       Mmmm :)

Lotta Abrahamsson -Hjälp, hur gör man?
Tänk om ... Hur arbetar vi stödjande och framgångsrikt med barn och ungdomar som har Asperger syndrom/ADHD/Autism?
Lotta visar praktiska verktyg som hjälper dig att ge barnen nycklar och lösningar till ett fungerande socialt liv och ett livslångt lärande.....



Det är mycket som händer nu, dom 2 närmsta veckorna är det saker hela tiden. Saker och ting faller på plats och vi ska få komma igång med Liams träning och det känns fantastiskt roligt. Det är mycket
man funderar på som förälder när ens barn får en diagnos. Jag är så rädd att han ska bli utsatt, utnyttjad av "kompisar", få en stämpel (igen), inte få den hjälp han behöver och framförallt känslan av att man inte räcker till som mamma,  jag vill ge honom alla verktyg och den stöttning han behöver för att kunna fungera i samhället på ett så självständigt sätt som möjligt. Jag kan ta ner månen för att han ska ha det bra i livet trots sitt funktionshinder.

Mina barn är mitt allt, mina småtroll, dom bästa av alla. KÄRLEK :)

tisdag, april 17, 2012

Avslutning på gympan

Vaknade i morse av att Liam och Julian låg i soffan och myste. Lycka och kärlek, världens bästa killar, dom är så otroligt fina mot varandra (för att i nästa sekund bråka om ALLT :)
Barn är härliga, barn är barn. Våran framtid :)

Oj, vad veckorna går fort. Idag hade grabbarna avslutning på gympan som dom har tillsammans med sin dagmamma varannan tisdag, det är uppskattat av barnen och Annika som leder gympan är så sprudlande glad  och lär barnen varför det är viktigt att träna och röra på sig, och varför det är viktigt att dricka vatten. jag har själv varit med ett par gånger och det är superroligt.

Men idag var det inget supermorgon för Liam, han ville absolut inte vara med på gympan idag (när han är med så sitter han på en madrass och tittar på alla andra) så han fick vara med mig under gympan och sen åkte vi till Lena och lekte där. Neo älskar gympan, att få springa, hoppa och vara älgar :)

Fick ett glädjande besked idag så nu väntar jag bara dom slutliga detaljerna för att ska vara 100% klart.
Känns så skönt att det mesta just nu verkar falla på plats och vi får komma igång med Liams träning.

Julian har haft en toppendag i skolan med mycket fotboll och Minoe har busat hos Lena.

Nu måste jag förbereda allt inför imorgon då det blir en heldag med föreläsning/kurs :)

Ha en bra kväll alla ni som läser min blogg :)

måndag, april 16, 2012

På gång...

Måndag och en ledig mysdag med Liam. Han ville dock bara ägna sig åt sina starwars :) Lycka för honom. Själv har jag hunnit skriva ansökan till kommun, fixat lite annat pappersarbete och skrivit ut min biljett till min föreläsning/kurs på onsdag. Ska verkligen bli intressant och spännande.

Fick ett glädjande besked idag om vi ska få komma till autismcenter. Ska bli så skönt att få börja jobba med Liam och få träffa experter. Först ska jag dit och sen blir det ett möte så dom får träffa Liam. Efter det så ska man gå på en introkurs som heter första steget och består av tre förmiddagar då man träffas, föräldrar till ca:8-10 barn. Mellan dessa tillfällen så får man hemuppgifter som ska göras tillsammans med Liam.

I detta programmet så finns det innehåll som:
  1. Information om vad autismspektrumstörningar innebär och hur det just ser ut för just mitt barn, Liam.
  2. Beskrivning om varför kommunikation och samspel är svårt för ett barn med autismspektrumstörning samt strategier för att få till ett bra samspel och tydligare kommunikation.
  3. Hur vi kan förstå varför barn ibland uppvisar oönskade beteende och vad man gör för att minska dessa.
Under denna introduktion så får man hjälp att kartlägga Liams specifika styrkor och svaghete. Aktivt deltagande ger en bra grund att stå på inför fortsatt samarbete.

Jag blev så glad när brevet kom, att vi äntligen ska få börja jobba med Liam, få komma igång på riktigt. Det var som en sten föll från mina axlar, trots att det är nu det kommer bli jobbigt, tufft och supermycket jobb. Men det är det här vi vill, hjälpa Liam till att bli så självständig som möjligt och att kunna fungera tillsammans med andra människor på ett så bra sätt som möjligt.

Kram till er alla så länge :)

söndag, april 15, 2012

Boken om Vårdbidrag

Nu har jag läst klart boken om vårdbidrag, shit man blir mörkrädd. Känns som om man ska behöva förklara sig och nästan ursäkta sig för att man har ett barn med funktionshinder. Det är så många olika saker att tänka på, det bästa är nog att ha någon sorts mall framför sig. Att gå igenom en sak i taget :)
Jag rekommenderar starkt denna bok, ett fantastiskt underlag att ha som stöd och mall.

Men jag insåg just vilket jobb man lägger ner varje dag och hur mycket tid och energi allt tar. Helt otroligt egentligen, jag gör allt för mina barn för att dom ska må bra men med Liam krävs så mycket mer och jag kan dessvärre inte klona mig (eftersom jag är själv med barnen skulle jag vilja det ibland) Känns som om jag inte räcker till för alla just nu, jag försöker "dela" på barnen så dom får egen mammatid, själva. Alla är i olika åldrar och behöver olika saker i livet. Allt är inte en dans på rosor men jag försöker, det är bara att ta det lugnt och ta en sak i taget. Missar man bussen gör det ingenting, det kommer en ny. Inte försöka stressa upp sig i onödan.

Det är inte alltid man hinner med allting i hemmet, när barnen somnat och lugnet infunnit sig så är det dags att plocka, fixa och lägga fram allting till barnen så att det är klart tills man vaknar. Det finns ett ord som är AoO i vår familj för att våran vardag ska bli så smärtfri som möjligt, RUTINER. Men hur ofta händer det inte att det kommer plötsliga och akuta saker som man måste ta tag i och det är då allting rasar. Det blir KAOS, ett kaos som inte går över på långa vägar, ett kaos som kan sluta i tragedi...

Ett evigt planerande och förberedande i livet, men trots detta kaos så älskar jag livet och mina barn. Vi har det så bra tillsammans och med lite mer kunskap, utbildning och vägledning så kommer det här att gå bra. Vi kommer att hitta vårat liv, vår väg och det som funkar för oss. Alla är vi unika på ett eller annat sätt, det gäller att ta vara på det och hjälpas åt. Det kommer inte bli lätt men jag ska kämpa, kämpa för oss, min familj, mina barn,  KÄMPA FÖR LIAM, MIN PRINS :)

Glöm inte bort att man ALDRIG ska döma någon, det är inte alltid ett handikapp syns på utsidan.
Det gör ont i den människa man dömer, att få en stämpel om att inte duga, att inte räcka till eller att vara den som alltid är elak och dum. Speciellt när det står vuxna människor bredvid och bara vänder ryggen till.
Säger det igen, vilket samhälle vi lever i, acceptansen är inte stor :(

Kramar i massor till er som läser och följer min blogg :)


                                          Dom bästa, mina hjärtan <3



Söndag igen...

Jaha då var det söndag igen, men oj så mycket kärlek det har varit idag. Julian och jag har varit i simhallen och badat, har haft lite ensamtid med honom idag och vi har haft så himla mysigt. Han är ett riktigt vattendjur och är inte ett dugg rädd, han hoppar och slänger sig från kanten. Det var så roligt att få komma iväg till simhallen igen, bara han och jag :) Så nu är han laddad att få börja på simskola så han kan simma tills sommaren och badsäsongen är här igen. På fredag kommer storasyster Jennifer och då ska det badas igen :)

                                            Julian i simhallen

Hämtade min lilla prins hos sin gudmor idag, så nu har vi ätit pussas och kramats i massor :) Han har haft det så fantastiskt bra och jag har laddat med ny positiv energi och framförallt har jag fått sova två hela nätter :)
Tack Lena och Thomas för att ni är så fantastiska :)

                                                    Liam har somnat hos sin gudmor

Har fått hem 3 stycken böcker om autism från en fantastisk författare/människa, Anna Sandström. En av böckerna är enbart skriven för oss som söker vårdbidrag och har ett barn med ett funktionshinder. Finns så mycket som man glömmer och inte tar upp, plus allt annat som man ska tänka på. Kan varmt rekommenderas till alla som är berättigad till detta.

Veckan som kommer bjuder på lite av varje, en heldag med en spännande föreläsning, 2års kontroll med Neo på bvc, fotbollskolan börjar igen, kalas för Julian och lite annat smått och gott.
Ska bli så kul att gå på denna föreläsningsdag och jag ser fram emot den verkligen.

Nu ska barnen lägga sig och jag ska fördjupa mig i en av 3 viktiga böcker :)

Godnatt :)

lördag, april 14, 2012

Snö och strömavbrott

Härligt att vakna med sovmorgon i morse, fick sova till halv åtta :) Gick upp och mös lite i soffan med barnen, tittade på barnprogram och bara tog det lungt. Julian ville se en film och vi bestämde oss för att göra frukost och mysa framför tv:n eftersom det va alldeles vitt och ruggigt ute. Det blåste, snöade och regnade varannat om. Precis då blev det alldeles tyst och mörkt, strömmen gick såklart... Så fram tills 14-tiden när den kom tillbaka så har vi spelat spel och lekt, massa mys och kärlek. Det blev lite ändrade planer för dagen kan man lugnt påstå, men det är bara att göra det bästa av den situation man befinner sig i :)


                                                  Årstiderna växlar fort just nu :)


                                                    Monopol cars :)

Idag har Julian bestämt maten och det blir hamburgare med bröd, glass till efterätt (eftersom det blev så mycket kvar igår) och ikväll ska vi se på "smartare än en femteklassare" på tv:n. Julians val idag på allt, skulle ha badat idag i simhallen men det har vi skjutit upp tills imorgon istället.

                                                   Neo spelar monopol med truckarna på fingrarna :)

Kärlek till alla därute :) Imorgon kommer mammas hjärta hem igen :)
                                           


fredag, april 13, 2012

SKRUTTEN...

Liam sover hos sin gudmor i helgen och jag saknar honom sååå mycket men han har det jättebra där. Finns så mycket kärlek i den familjen, fantastiska människor. Liam tycker så mycket om "sin Thomas".
Själv har jag ätit en god middag men barnen och till efterätt blev det glass med chokladsås :) Mums

Jag blir så trött på samhället som är så bra på att döma ut människor och framförallt barn. Får Liam ett "utbrott" så får man höra vilken jäkla ouppfostrad pojke man har, att man inte har regler osv osv
Dom har ingen aning om att ett handikapp inte alltid syns på utsidan utan kan sitta hårt fast på insidan istället. Tänk vad blickar kan få en att backa, att välja andra vägar och dra sig för att göra saker. Bara för att människor har så förutfattade meningar om andra människor. Man ska aldrig döma en människa innan man faktiskt VET!

Ta hand om varandra och tänk på att alla människor är lika värda och förtjänar ett liv med respekt och förståelse :) Alla är unika och värdefulla på sitt egna lilla sätt :)

Kram på er alla därute...


                                                    Morgonpromenad till Lena :)

                                                     Neo på språng :)

                                                    Mysmiddag hos världens bästa gudmor :)

FREDAG DEN 13.E

Idag är det fredag den 13:e och  lillprinsen har åkt till sin gudmor över helgen. Han är så trygg och älskad där och jag kan verkligen slappna av och bara vara Cecilia för en stund. Lägga energi och tid på mina andra små pärlor här hemma. Tycker det alltid är lika jobbigt att vara ifrån mina barn men det behövs för att kunna ladda om och samla lite ny kraft och energi.

                                                     Små buspojkar 2010


                                                     Liam 2år

Vi tog en skön promenad i morse och lämnade Julian på fritids, sedan gick vi vidare mot Lena. När Liam var lämnad var det dags för Neo, Minoe och mig att dra oss hemåt och äta lite frukost. Men halvägs så kom vi på att vi glömt att lämna Liams kläder, hmmm. Men vi gick tillbaks och sen var Neos små ben så trötta så vi tog bussen hem igen.

Liam var glad när han vaknade fem imorse, han spelade lite DS och mös i sängen. Han är så duktig på morgonen, den lilla stund som vi då har själva är guld värd. Det är då han myser och verkligen njuter av att få bara ha mamma för sig själv. Min lilla prins!


Liam har dom bästa omkring sig som verkligen tror på honom och stöttar honom, han har världens bästa gudmor som ställer upp och alltid finns där. Tack för att du hjälper mig med avlstning när det är som jobbigast ;) Har sökt stöd på kommunen om LSS hjälp, så nu håller vi tummarna att det blir så som vi vill och behöver.
Träffade världens bästa handläggare när jag var där, han hade jobbat med LSS stöd i 20 år och förstod hur jag hade det och vad vi behövde för specifik hjälp i våran familj. Ibland träffar man riktiga och äkta människor och ibland har dom redan bestämt sig innan att man inte behöver deras hjälp..


I helgen blir det lite bad med Julian, egentid med mamma. Sen ska vi ut och leka i någon mysig park, så jag hoppas solen kommer att skina hela helgen så vi kan ta med oss lite picknick :)

Någon som vet hur lång tid det tar innan man hör något från autistcenter? Förmodligen beror det på hur mycket dom har just nu, men jag vill så gärna komma igång med Liams träning. Eller åtminstone få ett datum så man har ett mål, något att blicka fram till....

Nu ska här ätas lunch och dom små trollen ska sova en stund, själv ska jag bara ägna lite tid åt mig eller nej förresten, ska skriva klart allt till f-kassan. Alltid är det något....

Ha en bra fredag den 13:e :)

torsdag, april 12, 2012

4års kontroll på Bvc

Idag fick Liam vara hemma och ladda upp lite, bara mysa och leka. Det har blivit Starwars lekar i alla olika slag, film, gubbar, mjukdjur och spelkort. Vi har gått igenom allt idag :) Älskar dagar då Liam får vara själv och bestämma vad vi ska göra  hela dagen.


Dagen började med att jag tog Neo och Julian på en promenad. Först lämnades Julian på fritids, hemlig utflykt idag. Spännande! Vi sa hejdå, Neo och jag fortsatte våran promenad mot Lena. Vi tittade på vattnet där "pippifågeln" satt och drack vatten, sen spanade vi efter fler fåglar uppe i träden. Han pratar så mycket nu Neo, det är riktigt roligt att gå med honom.Sen såg vi traktorn, vovven, bussgaraget och Kaatach, leklandet som just nu rustar upp för en utomhusavdelning, ska dit och kolla in när den öppnar i maj :)


Idag var det den stora dagen för Liam, 4års kontroll. Jag hade förberett honom noga och talat om vart, när och hur, men trots det så blev det en kamp att få på honom kläderna när vi skulle gå. Han ville verkligen inte någonting annat än att vara hemma idag, ingenting va bra nog. Men efter många om och men så tog vi oss ner till bvc och då vände det när han fick se bilarna som man kunde åka på. Han hann och åka en stund innan Anita kom. Han gick med på att göra alla tester och allt va ua, sååååå duktig. Han hade ju som mål att få en glass efteråt och det fick han såklart :) Stolt mamma, han kan om han vill. är han skulle rita sitt självporträtt så ritade han en starwars gubbe istället för det va bara så, annars fick det va. Men Anita berömde honom för den fina teckningen och sparade den. 


                                           Julian och Liam på väg hem efter fritids/dagmamma

Nu ska jag lägga barnen och kolla igenom allt en gång till inför mötet med F-kassan ang vårdbidraget.
Ha en bra torsdagkväll och tack för att ni läser :)

onsdag, april 11, 2012

SPÅRVÄGSMUSEET

Idag skulle min handläggare på försäkringskassan ha ringt mig ang vårdbidrag men hon har dessvärre sjuka barn hemma och skulle höra av sig om en ny tid, typiskt då jag var så laddad.  Så det är bara att ladda om tills nästa vecka.

Men dagen blev mysig då jag, Liam och Minoe åkte till spårvägsmuseet med Lena och alla barn. Det är så himla mysigt där med alla gamla bussar och tåg. Barnen får klä ut sig till lokförare och prova sitta i några av bussarna och tågen. Dom har en stor tågbana som barnen kan leka vid och den är verkligen uppskattad, något annat som barnen köar till är minitunnelbanan som tar 10 passagerare och åker en liten tur med barnen. Man får en egen biljett som barnen får klippt av en konduktör :) Inne på museet ligger också leksaksmuseet som har massor av unika och roliga leksaker. Jag och Liam gick en sväng därinne och han fastnade vid bilarna och tågen, vi studerade dom länge och noga. Innan vi lämnade museet så köpte Liam tre små bilar, en till sig själv, en till lillebror och en till storebror, alla i samma färg och form. Han är så go lillprinsen.

                                            Liam åker minitunnelbana, ritar och kollar in bussen


                                             Minoe på museum och Liam som "vevar"


Morgonen började inte så bra, det blev för många oväntade "måsten" och allt blev rörigt för Liam. Det var matsäck till Julian och packning till oss. Men när vi lämnat storebror på fritids och satt på bussen på väg in mot stan så lugnade Liam ner sig och dagen blev trots allt bra för honom. Det var en trött kille som somnade hemma i soffan efter en heldag på museum, två små turer med båt och spårvagn och massor av glädjepirr i magen.

Julian har varit på skansen med fritids idag, han hade själv valt matsäck och dricka. Han var såå spänd och förväntansfull. Dom skulle besöka nya lillskansen som nyss slagit upp dörrarna. Det var en glad kille som skuttade hem från fritids med massor att berätta. Han var besviken då dom hade inte sett några björnar idag men mamma sa han när vi gick hem, vi såg björnboet så det räknas. Så då kan man säga att vi sett björnarna. Så gulligt tänkt :)

Neo har haft en dag med morfar idag, en riktigt mysig egen dag. Sånt behövs ibland :)

Idag har jag fått höra massa positivt och jag måste ju ta åt mig lite och sträcka på ryggen. Skönt att höra att andra människor tycker jag gör ett bra jobb och att man är på rätt väg. Tack för all positiv energi ni ger mig, det stärker och värmer verkligen :)

Imorgon ska Liam på 4-års kontroll, får se hur det går.

Godnatt och tack för att ni läser min blogg :)

tisdag, april 10, 2012

MIN LIAM

Liam är en glad och supercharmig kille som älskar StarWars, allt är StarWars. Han tycker om att dansa och titta på film. Han är nyfiken och lite blyg.
När han började hos sin dagmamma så kunde han inte många ord, han hade startat lite mjukt med stödtecken. Lena tog till sig honom och såg vad just han behövde, trygghet och närhet. Han har från första stund varit en i gruppen, få vara med och leka utan att få en stämpel på sig om att inte passa in. Lena och jag gick en kurs i stödtecken tillsammans och sen lärde sig barnen i gruppen också stödtecken för att förstå honom. Alla är så duktiga, min lilla Neo på 2år tecknar hemma och och även min Julian 6år. Det är såå roligt och vilken skillnad det gör när vi tog till tecken i vårat liv. Liam har utvecklas mycket under det året han gått hos Lena, han tycker om att gå dit, han har kompisar som frågar efter honom när han är borta. Sådan gemenskap och kärlek mellan barnen. Han har börjat att äta lite bättre. Han känner att han är speciell och älskad och det är något han bara kände hemma förut. Jag/han har alltid fått höra att han är jobbig och annorlunda under hans 4år och det gör en begränsad i sina val i livet. Sorgligt och tråkigt att vårat samhälle ser ut så att man först dömer innan man egentligen vet.


Efter utredningen på Liam som vi gjorde på Prima Barn med världens mysigaste och bästa läkare och psykolog så stod det klart att Liam hade autistiskt syndrom, en handikapp han kommer att få leva med, men med rätt träning så kan man begränsa så att han kan ha ett fullt fungerande socialt liv. Eftersom han är så liten ännu så är chanserna till det väldigt stora. Så här och nu börjar våran nya resa i livet :) Spännande men samtidigt lite läskig...

Så nu sitter jag här med mina älskade barn och det är ganska tungt i huvudet just nu, papper som ska fyllas i, samtal och genomgång, väntan på remiss till autistcenter, svar på hjälpmedel från kommunen.....
Sen får man inte glömma bort att alla barn behöver mig på sitt sätt, när det är klart så har man vardagen att ta hand om också, tvätt, middag, städning, lägga fram kläder, packa skolväskan osv osv
En sak i taget och glöm inte att andas, allt ordnar sig och faller på plats inom sin tid... Det gäller att vara positiv och inte glömma skratta med barnen, dom är mitt ALLT.

Känner att jag glömmer bort mig själv mitt i allt men jag ska ge det tid också, mår mina barn bra mår jag bra. Jag vill ge min son ett så bra och fungerande liv som det bara går, där han kan vara självständig.
Jag vill se alla framsteg och även då bakslagen kommer så ska jag stå där och ta emot honom, min lilla prins. Våran Liam.

Det finns människor i våran närmaste krets som alltid stöttar, ger feedback och framför allt lyssnar. Det är Liams största tryggheter där han verkligen är trygg.

Det är min pappa, barnens morfar. Han och Liam har en speciell relation. Älskar dig pappa! För den du är och för allt du gör för oss.

Lena och Thomas, barnens gudmor och hennes man. finns inga människor med större hjärtan och generositet. Hade inte klarar det senaste året utan dom, alltid en stöttande axel och en hjälpande hand. Och kärlek i massor, till både barnen och mig. Ni har en speciell plats hos oss.

Våran Bvc sköterska som alltid finns till hand och hjälper och stöttar.

Sen finns det andra människor i mitt liv som betyder oerhört mycket för oss, det gäller att ta vara på riktiga människor som verkligen bryr sig och inte dömer ut någon. Det betyder så mycket med en utsträckt hand ibland, det kan göra stor skillnad i ens liv. Tack för att ni finns alla goa vänner därute :)

Nu ska jag äta lite glass och titta på film, sen väntar sängen :)
Godnatt!

                                              Liam, Julian och Minoe 2011

                                                         Liam hos Lena 2011

                                                Jennifer, Liam och Neo 2010

                                                         Mys med mamma, sommaren 2010

                                                                  Trött kille 2010

                                                         Mammas bästa 2012

                                                        Familjens lilla prinsessa, Minoe 2012